Strafrechtelijke Studievereniging MP Vrij

2015/2016

SEPTEMBER - Politieacademie te Apeldoorn

21 september a.s. van 10.00 – 16.00 uur

Op 21 september a.s. worden de poorten van de Politieacademie in Apeldoorn voor M.P. Vrij geopend. Het programma zal om 10.00 uur aanvangen met een korte inleiding over de Politieacademie, waarna het een en ander wordt uitgelegd over de master Recherchekundige, en hoe je je daarvoor kunt aanmelden. We zullen door een docent een college krijgen over de regels omtrent het gebruik van vuurwapens door de politie, waarnaar we daarover met docenten in debat gaan. 's Middags vindt het praktijkgedeelte plaats. We mogen deelnemen aan een oefening van studenten aan de Politieacademie. Het is nog een verrassing voor ons wat dat gaat zijn. Dit mag je dus niet missen!

Aanmelden is helaas niet meer mogelijk.
OKTOBER - Masterclass Formeel Strafrecht door mr. Tim Vis

Op 15 oktober a.s. om 19:00 uur zal Tim Vis een masterclass geven voor het vak Formeel Strafrecht. De training zal plaatsvinden op de Oudemanhuispoort en is gratis voor onze leden. Stuur een e-mail naar lidmaatschap@mpvrij.nl om je lidmaatschap voor studiejaar 2015-2016 te regelen, lidmaatschap kost €10,- per jaar en als lid heb je toegang tot alle activiteiten! De kosten voor niet-leden bedraagt €7,50. De aanmeldingsprocedure is vanaf nu geopend, je kunt je aanmelden door je gegevens te mailen naar activiteiten@mpvrij.nl.

LET OP: VOL IS VOL! Bij de aanmeldingen geven wij voorrang aan leden boven niet-leden.
NOVEMBER - Eerste Pleitcursus

Op deze avond wordt een zaak bewerkt en gepresenteerd onder leiding van een strafpleiter of officier van justitie. Maandag 2 november is de heer De Bruijn van Kloosterman en Stronks advocaten aanwezig en hij zal de zaak toelichten en ons van feedback voorzien. De avond begint om 20:00 uur op de OMHP. Details over de zaal volgen in de loop van volgende week. Na een korte introductie en wat tips & tricks van de professional zal de zaak zal kort toegelicht worden door de heer Van der Meij waarna de studenten in twee groepen een kort pleidooi en een requisitoir zullen voorbereiden. Aan het einde van de voorbereiding zal deze door een studentadvocaat en studentOvJ voorgedragen worden en voorzien worden van professionele feedback. Maar wees gerust: de eerste keer zal de pleitcommissie zelf de zaak presenteren, tenzij er meteen liefhebbers zijn uiteraard! Deze pleitavonden vormen een uitgelezen mogelijkheid om een beetje te proeven van de praktijk, aangezien er in de studie zelf weinig mogelijkheden zijn om uit te vinden of het pleiten je op het lijf geschreven is.

Lijkt dit je wat? Stuur dan een mail naar pleitcommissie@mpvrij.nl met je naam, studentnummer en e-mailadres.
NOVEMBER - Schieten en masterclass WWM

Wil jij het nieuwe collegejaar knallend beginnen? Dat kan met M.P. Vrij! Begin november gaan wij als studievereniging een schietbaan bezoeken.

Alvorens het schieten zal mw. mr. De Bruin ons van een masterclass voorzien over de Wet Wapen en Munitie. Hierin zullen alle ins en outs van wapens en wapengebruik aan de orde komen. Iets wat opzichzelf al onmisbaar is en wat zeer goed aansluit bij een eerdere activiteit, het bezoeken van de politieacademie!

Daarna zullen we ons naar de schietbaan van vereniging Kaliber aan de Lijnbaansgracht begeven waar we van een professional eerst de nodige instructie zullen krijgen. Ten slotte krijg je de kans om zelfstandig gebruik te maken van zowel een normaal handpistool als een revolver!

Ondanks enige onderhandelingen en een bijdrage vanuit M.P. Vrij zullen we voor deze activiteit een eigen bijdrage moeten vragen. Aanmelden is mogelijk zodra er een vaste datum is gepland. Deze activiteit is uitsluitend voor leden van M.P. Vrij.

De eigen bijdrage zal €20,00 bedragen en het zal plaatsvinden op 9 november 2015 van 17.00u tot 21.00u met afsluitend een borrel! Je kunt je nu aanmelden via activiteiten@mpvrij.nl
NOVEMBER - Lezing Mr. Knoops

Op dinsdag 24 november a.s. om 18 uur zal Geert-Jan Knoops een lezing over IS verzorgen.

Mr. Knoops heeft ruime ervaring op het gebied van internationaal strafrecht. Hij is bijzonder hoogleraar politiek van het internationaal recht aan de UvA en treedt veelvuldig op als advocaat bij verschillende tribunalen en bij het Internationaal Strafhof. Later dit jaar krijgt M.P. Vrij een rondleiding bij het Internationaal Strafhof, waarbij we ook proberen een zitting van mr. Knoops bij te wonen.

IS heeft in de zomer van 2014 het kalifaat opgericht. In het afgelopen jaar zijn er meerdere video's verschenen waarop te zien is hoe gruwelijke misdrijven worden gepleegd. Mr. Knoops zal spreken over de mogelijkheden om IS-leden te berechten.

Zorg dat je erbij bent! De lezing staat ook open voor niet-leden, maar alleen voor UvA studenten. De plaats wordt later bekend gemaakt.
NOVEMBER - PAUW uitzending

Op 26 november zullen we een uitzending van het programma PAUW bijwonen. PAUW is een discussieprogramma dat een belangrijk deel uit maakt van de debatten die in de maatschappij worden gevoerd. Het lijkt ons dan ook zeer leerzaam en interessant. In de studio op het Westergasterrein in Amsterdam zullen we van dichtbij meemaken hoe Jeroen de gasten interviewt en krijgen we een uitgebreid en uniek kijkje achter de schermen met een rondleiding. Lijkt dit je interessant en zou je graag de uitzending bij willen wonen? De aanmeldingsprocedure is vanaf nu geopend, je kunt je tot en met 24 november aanmelden door je gegevens te mailen naar activiteiten@mpvrij.nl.

Specifieke informatie en tijd krijg je na aanmelding via een e-mail!
DECEMBER - Jurisprudentiemasterclass Materieel Strafrecht door mr. Tim Vis

Op 10 december a.s. om 19:00 uur zal Tim Vis een jurisprudentiemasterclass straf(proces)recht II – materieel geven. De training zal plaatsvinden op de Oudemanhuispoort en is gratis voor onze leden. Stuur een e-mail naar lidmaatschap@mpvrij.nl om je lidmaatschap te regelen. Lidmaatschap kost €10,- per jaar en als lid heb je toegang tot alle activiteiten! De kosten voor niet-leden bedraagt €7,50. De aanmeldingsprocedure is vanaf nu geopend, je kunt je aanmelden door je gegevens te mailen naar activiteiten@mpvrij.nl.

LET OP: VOL IS VOL! Bij de aanmeldingen geven wij voorrang aan leden boven niet-leden.
JANUARI - Lezing Mr. Spong

13 januari 2016 om 19.00 uur.

Amsterdamse Strafpleiter mr. G. Spong zal wederom een lezing geven op de Oudemanhuispoort. Hij zal gaan spreken over diverse onderwerpen, waaronder Witwassen, Medeplegen, Naaktlopen en Coffeeshops.

De lezing zal openstaan voor eenieder die geinteresseerd is, (Straf)rechtstudent of anders. De precieze locatie zal in de loop van deze week volgen.
JANUARI - Bijwonen zitting van mr. Spong

De lezing van mr. Spong van gisteravond was een groot succes! Kon jij er helaas niet bij zijn of kun je geen genoeg krijgen van mr. Spong? Dan hebben we de ideale activiteit voor je!

mr. Spong heeft ons namelijk uitgenodigd om de zitting die hij 18 januari op de planning heeft staan bij te wonen. De zitting heeft betrekking op de zaak over de verkoop van het boek 'Mein Kampf' door een Amsterdamse boekhandel. Lijkt dit je interessant? Geef je dan vandaag op!

De aanmeldingsprocedure sluit om 23:59 donderdag 14 januari. Een bevestigingsmail zal worden verstuurd naar de deelnemers van de activiteit. Enkel indien een bevestigingsmail van deelname is ontvangen kun je de zitting bijwonen! De activiteit staat slechts open voor een selecte groep. Om aan deze activiteit te kunnen deelnemen is lidmaatschap vereist!
FEBRUARI - Pleitavond met mr. Canatan

Maandag 1 februari vindt de tweede pleitavond plaats van M.P. Vrij. Is pleiten echt iets voor jou? Of ben je benieuwd hoe 'goed pleiten' precies in zijn werk gaat? Op de pleitavond leer je de kneepjes van het vak van een professional uit de praktijk. De pleitavonden zijn tevens ter voorbereiding op de Nationale Strafpleitcompetitie. Op 1 februari zal mr. Canatan van Meijers Canatan Advocaten de avond bijwonen en feedback geven op hetgeen die avond aan bod zal komen! Tijd en lokaal volgen zo snel mogelijk.

Wil je je opgeven? Stuur dan een mail met je naam en studentnummer naar pleitcommissie@mpvrij.nl.
FEBRUARI - Bezoek ICC (Internationaal Strafhof)

Het International Criminal Court (Internationaal Strafhof) is een permanent hof voor het vervolgen van personen die verdacht worden van genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden zoals deze zijn omschreven in het Statuut. Het ICC is opgericht in 2002 en gevestigd in Den Haag.

Op 16 februari zal M.P. Vrij met een selecte groep een bezoek brengen aan dit hof. Wij zullen hier een rondleiding ontvangen en tevens een zitting bijwonen.

Lijkt dit je interessant? Geef je dan op door te mailen naar activiteiten@mpvrij.nl of klik op onderstaande button.

LET OP: Voor deelname aan deze activiteit is lidmaatschap vereist. Voor het bezoek is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus wees er snel bij want vol is vol!
FEBRUARI - Pleitavond met mr. Van der Meij

Geef je op voor de pleitavond van maandag 22 februari en leer pleiten als een pro onder leiding van mr. Van der Meij, advocaat bij Cleerdin en Hamer Advocaten. Is pleiten echt iets voor jou? Geef je dan op als deelnemer voor de pleitavond. Ben je benieuwd naar hoe het pleiten in zijn werk gaat maar weet je nog niet echt wat je kunt verwachten? Geef je dan op als toeschouwer voor de pleitavond!
De pleitavonden zijn tevens ter voorbereiding op de Nationale Strafpleitcompetitie. Tijd en lokaal volgen zo snel mogelijk.
Wil je je opgeven? Stuur dan een mail met je naam en studentnummer naar pleitcommissie@mpvrij.nl, vermeld in je mail of je als deelnemer of als toeschouwer wilt komen.
MAART - Masterclass bijzonder strafrecht

Masterclass bijzonder strafrecht en kantoorbezoek bij De Brauw Blackstone Westbroek: MELD JE NU AAN!

Op vrijdag 11 maart zal M.P. Vrij met een selecte groep deelnemen aan een kantoorbezoek en een masterclass bijzonder strafrecht bij De Brauw Blackstone Westbroek, één van de meest gerenommeerde advocatenkantoren van Nederland. De masterclass zal gaan over internationale corruptieonderzoeken en zal worden gegeven door prof. mr. R.M.I. (Roan) Lamp, bijzonder hoogleraar financieel strafrecht en advocaat en partner bij De Brauw Blackstone Westbroek.

Het kantoorbezoek zal plaatsvinden om 14:30 uur, vervolgens zullen we de masterclass bijwonen en deelnemen aan de discussie. De borrel zal tenslotte dienen als een goede afsluiting van het bezoek aan De Brauw.

Heb jij affiniteit met het economisch strafrecht? Meld je dan aan door jouw gegevens en motivatie te mailen naar activiteiten@mpvrij.nl of klik op onderstaande button. Vermeld in de mail ook in welk studiejaar je zit.

LET OP: Deelname aan deze activiteit staat slechts open voor een selecte groep, wij zullen daarom een selectie maken op basis van motivatie. Lidmaatschap is voor deelname aan deze activiteit vereist. Enkel indien een bevestiging van deelname is ontvangen waarin staat dat je bent geselecteerd geeft toegang tot deelname aan het kantoorbezoek en de masterclass.
APRIL - STUDIEREIS LONDEN

Dit jaar organiseert M.P. Vrij een studiereis met als bestemming Londen! We zullen daar vier dagen verblijven en meerdere interessante strafrechtelijke activiteiten ondernemen, waaronder een lezing bij Westminster Law School, een rondleiding bij Old Bailey en een strafzaak bezoeken bij de Supreme Court. We zullen 7 april in de vroege ochtend per vliegtuig vertrekken en in de avond van 10 april weer landen op Schiphol. De totale kosten van de vlucht, accommodatie, reiskosten binnen Londen, alle activiteiten en ontbijt zullen €159,00 bedragen.

Wees er snel bij en meld je vóór 1 februari aan via reiscommissie@mpvrij.nl, want vol is vol! In de mail vermeld je een korte beschrijving waarom jij mee wilt en als bijlage een kopie van je ID-kaart of paspoort. Aanmelding staat enkel open voor leden van M.P. Vrij en ook alleen voor UvA studenten. We hopen er met jullie een fantastische reis van te maken!
APRIL - Lezing FIOD

13 april 2016 om 19:30 uur. De locatie wordt later bekend gemaakt. Aanmelding is niet nodig.

De FIOD is een van de 4 bijzonder opsporingsdiensten van Nederland. Maar wat maakt deze opsporingsdienst nu zo bijzonder? In de lezing wordt je in een sneltreinvaart meegenomen door het land van de financieel-economische criminaliteit. Je leert hoe een eenvoudige fiscale aangifte je in aanraking kan brengen met het strafrecht. Maar niet alleen hoe jij als belastingplichtige daar kunt staan maar ook als fiscalist of directeur van een onderneming.De FIOD kom je in de krant ook tegen bij vele andere fraudes. Afhankelijk van de actualiteit krijg je inzicht in bijvoorbeeld faillissements-, beleggings-, zorg- of subsidiefraudes. Ook komt zeker aan de orde dat het verkopen van een vrachtauto je mogelijk tot een betrokkenen bij oorlogsmisdaden maakt. En natuurlijk zullen ook voorbeelden van witwassen of corruptie niet ontbreken. Kortom een lezing door een zeer ervaren jurist van de FIOD die je aan de hand van praktijkvoorbeelden laat zien hoe de theorie die je moet bestuderen als bijvoorbeeld jurist/fiscalist maar ook als econoom in relatie staat tot fraudezaken. Want denk eraan; ook jij kunt eenvoudiger bij fraude betrokken raken dan je verwacht!
APRIL - Witwasgame FIOD

De witwasgame zal op 20 april om 19:30u plaatsvinden. Aanmelding dient ter plekke bij de FIOD lezing te geschieden. De locatie wordt aan de deelnemers bekend gemaakt.

Witwassen is een term die veel mensen kennen en ook gebruiken. Maar kun jij een witwasconstructie bedenken? Als jij er niet minimaal 150 kunt bedenken dan loop je de kans dat jij gebruikt wordt als jurist, fiscalist, criminoloog of in ieder ander beroep om geld wit te wassen. Wil jij je wapenen om geen witwasser te worden? Ga dan de uitdaging aan en speel mee in de workshop witwassen onder leiding van ervaren mensen. Let wel op! Je moet echt actief meewerken in een 2 uur durende bijeenkomst en daarnaast wordt van je gevraagd dat je 30 minuten voorbereidingstijd kunt vrijmaken in de twee dagen voor de workshop om je in witwassen te verdiepen en alvast je te verdiepen in je rol. Na 2 uur kijk jij echt met andere ogen naar de wereld om je heen. En alvast een vraag; welke constructie kun jij uit James Bond films halen?

Voor deelname aan de witwasgame is het verplicht aanwezig te zijn bij de FIOD-lezing op 13 april 2016.
APRIL - Pleitavond met mr. Çimen

Maandag 25 april vindt de vierde pleitavond plaats van M.P. Vrij. Is pleiten echt iets voor jou? Of ben je benieuwd hoe 'goed pleiten' precies in zijn werk gaat? Op de pleitavond leer je de kneepjes van het vak van een professional uit de praktijk. Op 25 april zal mr. Çimen van Spong Advocaten de pleitavond begeleiden.

Deze pleitavond geldt als voorronde voor de Nationale Strafpleitcompetitie 2016. De twee beste deelnemers zullen worden afgevaardigd om M.P. Vrij (UvA) tijdens het NSPC 2016 te vertegenwoordigen en te strijden om de titel winnaar NSPC 2016!

Wil je je opgeven als deelnemer of als toeschouwer? Stuur dan een mail met je naam en studentnummer en of je wilt deelnemen of toeschouwen naar pleitcommissie@mpvrij.nl
MEI - NSPC (Nationale Strafpleitcompetitie)

De NSPC vindt plaats op 13 mei. Meedoen met de NSPC? meld je dan aan voor de voorronde op 25 april.
JUNI - Hoge Raad bezoek

Het bezoek aan de Hoge Raad zal plaatsvinden op 2 juni 2016. Nadere informatie volgt.
JUNI - Masterclass vonnis schrijven

2 juni 2016: in combinatie met het bezoek aan de Hoge Raad. Slechts een geselecteerde groep van de deelnemers van het bezoek aan de Hoge Raad kunnen deelnemen aan de masterclass vonnis schrijven. Meer informatie volgt!
JUNI - Mootcourt i.s.m. SFEER

Wil je ervaren hoe het is om te pleiten en heb je interesse in de fiscale strafrechtadvocatuur? Tijdens de Moot Court op 6 juni kun je laten zien wat je in huis hebt!

Bij deze pleitwedstrijd (welke georganiseerd wordt in samenwerking met studievereniging SFEER) doe je niet alleen ervaring op met pleiten, maar maak je ook nader kennis met de fiscale strafrechtadvocatuur. Voordat de Moot Court plaatsvindt, ga je met een kleine groep medestudenten een ochtend of middag op bezoek bij de Bont advocaten of Jaeger advocaten. Elk groepje zal zich met een gespecialiseerde fiscaal strafadvocaat op een fiscale strafrechtcasus storten en een pleidooi voorbereiden. Zo leer je niet alleen de fijne kneepjes van het pleiten, je maakt ook op een kleinschalige en informele manier kennis met het kantoor. Op de dag van de Moot Court neem je het met je groepje op tegen een andere groep en probeer je de jury te overtuigen met jouw pleidooi. De twee groepjes die als beste uit de bus komen, krijgen – wederom onder begeleiding van een advocaat – een geheel nieuwe casus voorgeschoteld en komen tegenover elkaar te staan in de finale. De dag wordt afgesloten met een borrel.

Wil je wel graag meedoen maar durf je het pleiten nog niet aan? Geen probleem! Geef dan als voorkeur op dat je het pleiten liever aan anderen uit je groepje overlaat. Zo doe je gewoon mee met alle voorbereidingen, maar hoef je niet in de spotlight te staan. Er is beperkt plaats, bij te veel aanmeldingen zal er geloot worden. Aanmelden kan tot en met zondag 1 mei. Meld je aan door je gegevens en je voorkeur voor toeschouwer of deelnemer te mailen naar pleitcommissie@mpvrij.nl.

Dagplanning van Moot Court:
14:00u inloop
14:30u start Moot Court
16:45u einde Moot Court
17:00u borrel
JUNI - BOOTBORREL

Op vrijdag 10 juni geven we een bootborrel als perfecte afsluiting van het jaar! Om 15:00 uur zal de boot vertrekken en onder het genot van een hapje, een drankje en muziek maken we een tocht door de Amsterdamse grachten. Maak kennis met het bestuur van 2016-2017 en neem afscheid van het bestuur van 2015-2016, maar geniet vooral van de drank, de muziek en de zon!

Wil jij hierbij zijn? Mail dan naar activiteiten@mpvrij.nl of klik op onderstaande button.
De boot biedt ruimte voor in totaal 35 man, wees snel want vol is vol!
Deelname aan deze activiteit staat enkel open voor leden.
Geïnteresseerd in onze activiteiten, maar niet direct lid worden? Via contact kunt u zich vrijblijvend aanmelden voor onze nieuwsbrief zodat u elke update direct in uw mailbox ontvangt!