top of page

ma 05 feb

|

Amsterdam

Lezing Wet Seksuele Misdrijven door mr. Ivonne Leenhouwers

In 2024 treedt de langverwachte Wet Seksuele Misdrijven in werking, waarmee de zedentitel van het Wetboek van Strafrecht wordt herzien. Mr. Ivonne Leenhouwers neemt ons mee in de belangrijkste wijzigingen die eraan komen.

Registration is closed
See other events
Lezing Wet Seksuele Misdrijven door mr. Ivonne Leenhouwers
Lezing Wet Seksuele Misdrijven door mr. Ivonne Leenhouwers

Tijd en locatie

05 feb 2024, 13:00

Amsterdam, Roetersstraat 11, 1018 WB Amsterdam, Netherlands

Over het evenement

In de loop van 2024 zal de Wet Seksuele Misdrijven in werking treden. De huidige Titel XIV, Tweede Boek, van het Wetboek van Strafrecht, wordt volledig herzien. De belangrijkste wijziging in de nieuwe zedenwet is de overgang van het huidige ‘dwangmodel’ naar het ‘consentmodel’. Voor verkrachting en aanranding is het niet langer nodig dat sprake is van dwang of van onvermijdbaarheid aan de kant van het slachtoffer. Strafbaar wordt het hebben van seks of het plegen van andere seksuele handelingen terwijl bij de ander de wil daartoe ontbreekt.

Tijdens de bijeenkomst zal worden stilgestaan bij dit nieuwe criterium van ‘de ontbrekende wil’. Ook zal worden ingegaan op de nieuwe schulddelicten (schuldverkrachting en aanranding), waardoor er in de toekomst eerder sprake is van strafbaar handelen. Wanneer kan worden gesproken van een ontbrekende wil? Welke signalen zijn daarvoor van belang? Hoe zit het met de strafbaarheid van seksueel contact binnen een ongelijkwaardige (hiërarchische) verhouding? En is stealthing of het produceren van deepfake porno straks nu wel of niet strafbaar? Ook zal kort worden ingegaan op de andere wijzigingen in de nieuwe zedenwet, zoals de strafbaarstelling van sexchatting en de nieuwe strafbaarstelling van seksuele intimidatie.

Tijdens een – hopelijk – interactieve bijeenkomst zullen al deze onderwerpen worden besproken zodat een globaal overzicht wordt verkregen van de aankomende wetswijziging.

Bio Ivonne Leenhouwers:

Ivonne Leenhouwers is strafrechtadvocaat bij Jebbink Soeteman advocaten in Amsterdam (www.jebbinksoeteman.nl).

Zij is gespecialiseerd in het bijstaan van verdachten in zedenzaken. Daarnaast treedt zij regelmatig op als docent en gastspreker over het onderwerp seksuele misdrijven. Ivonne Leenhouwers is als buitenpromovendus verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen en doet onderzoek naar de strafbaarstelling van het plegen van ontuchtige handelingen binnen de zogenaamde ‘functionele afhankelijkheidsrelaties’ ( art. 249 lid 2 Sr)

Waar: UvA Roeterseiland, zaal A2.10

Wanneer: 5 februari 2024

Hoelaat: 13:00 uur

Deel dit evenement

bottom of page